Manifest Muntpark

Manifest Muntpark omvat tien uitgangspunten die Stichting Historische Vaarwegen Utrecht als richtlijn aanhoudt bij behoud en ontwikkeling van het Muntpark.

1.  Schoonheid van de publieke ruimte
Het Muntpark is een van de mooiste plekken van Utrecht door een unieke combinatie van  rust, ruimte, water, groen en industrieel erfgoed (ruim 20 Rijksmonumenten) in de publieke ruimte. Het is een kleine oase midden in de stad waar iedereen plezier van kan hebben. De schoonheid, kracht en openbare toegankelijkheid van deze plek willen wij koesteren.

2.  Urgentie: aandacht voor cultureel erfgoed
Het Muntpark heeft aandacht nodig. De Rijksmonumenten gaan steeds verder achteruit. Tegelijkertijd komt het Muntgebied steeds meer onder druk te staan door de groei van de stad. Wij willen met een combinatie van experts en liefhebbers zelf in actie komen om de publieke ruimte hier aandacht geven, om te beginnen bij de plekken die dit het hardst nodig hebben – het cultureel erfgoed.

3.  Waarde en kennis van het cultureel erfgoed
Om de waarde van het Muntpark over te brengen, moeten wij kennis over de kwaliteiten uitdragen. Dit betekent veel er zijn, gebruikmaken van plaatselijke kennis en van vakkennis. Wij bouwen een netwerk van experts en liefhebbers uit en buiten het Muntgebied om verhalen en kennis te verzamelen en deze via activiteiten, expositie en educatie uit te dragen.

4.  Daadkracht
De aandacht voor het Muntpark is gericht op doen en meedoen. We werken stap voor stap en pakken eerst aan wat het meest voor de hand ligt. Per plek bekijken we waarvoor we de plek geschikt maken en wat we moeten doen – alles bezien in relatie tot de bredere context.

5.  Collectief particulier beheer
Bij de aanpak van het Muntgebied maken wij gebruik van beschikbaar talent: wij bouwen een community van experts en liefhebbers uit en buiten het gebied om samen te werken aan de publieke ruimte. Iedereen kan meedoen en teams variëren per activiteit. Stichting Historische Vaarwegen Utrecht zoekt telkens de samenwerking op en stimuleert / regisseert / coördineert activiteiten rond de aanpak van het Muntpark. Uiteraard kunnen andere partijen ook activiteiten buiten de stichting Historische Vaarwegen Utrecht om in dit gebied ontplooien. Waar nodig of wenselijk zoeken wij samenwerking op.

6.  Karakter van het Muntgebied
Beoogde aanpassingen sluiten aan op het karakter van het Muntgebied. Dit is een combinatie van bestaande kwaliteiten samengevat in een paar kernwaarden: industrieel  / stoer  / weids  / stedelijk  / openbaar  / rustig  / blauw  / groen  /  sportief  / ontspannen.
Ingrepen in het Muntgebied gaan ook uit van een aantal kernwaarden voor stedelijke ontwikkeling: diversiteit, stedelijke dynamiek en dichtheid, duurzaamheid, innovatie, creativiteit, co-creatie. Een gebiedsteam van het Muntpark, samengesteld uit een combinatie van betrokken partijen bij het gebied, geeft advies over mogelijke realisatie van nieuwe initiatieven in het Muntpark.

7.  Beheer voor ontwikkeling
Ingrepen in het Muntgebied vormen een combinatie van beheer en ontwikkeling. We willen met het belangrijkste beginnen: het beheer. De meest urgente verwaarloosde onderdelen worden het eerst opgeknapt. Het opknappen maakt mogelijk nieuwe ideeën los. Zo kan beheer van bestaande kwaliteiten een startpunt voor vernieuwing vormen.

8.  Traditie en innovatie
Bij ingrepen in het Muntgebied combineren wij kennis van vroeger met innovatie. Het Muntpark is een museum, een podium, een werkplaats, laboratorium en een kenniscentrum voor herontwikkeling van cultureel erfgoed.

9.  Kwaliteit en duurzaamheid
Bij ingrepen in het Muntgebied hebben wij altijd oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Dit betekent enerzijds aandacht voor schoonheid en anderzijds voor hergebruik van materialen uit de omgeving en voor energiezuinige oplossingen bijvoorbeeld op gebied van elektriciteit, warmte en riool.

10. Nieuwe financieringsvormen
Vanuit particulier initiatief maken wij verbetering van de publieke ruimte mogelijk door verschillende vormen van bijdragen: middels arbeidsuren, materialen, kennis en sponsoring en subsidie. Oogpunt is om veel te doen met weinig geld. Het Muntpark kan een werkplaats / stageplaats zijn waar starters praktijkkennis kunnen opdoen in gebiedsontwikkeling en herontwikkeling van industrieel erfgoed. Het Muntpark kan een plek zijn waar innovatieve ondernemingen hun visitekaartje afgeven in de herontwikkeling van industrieel erfgoed. Het Muntpark is een bron van bedrijvigheid, kennisuitwisseling en nieuwe ideeën.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s