Achtergrond Muntpark in de maak

1

Foto: Daan Paans

Aan de voet van de Rijksmunt in Utrecht verandert een stilgevallen industriegebied rond het Merwedekanaal stapsgewijs in een waterpark, het Muntpark. In de dichtstedelijke omgeving van Lombok, het Stationsgebied en Oog in Al is hier een plek van rust waar je op adem kunt komen van de waan van de dag. Het waterstaatkundig complex van historische bruggen, sluizen en dienstwoningen vormt een uniek ensemble van ruim twintig Rijksmonumenten in een schilderachtig decor van weids water en groen.

Aandacht voor industrieel erfgoed en de publieke ruimte
Het Muntgebied is een van de mooiste plekken van Utrecht. Het is ook een verweesde plek die om aandacht schreeuwt. Het industrieel erfgoed roest weg, is ondergeklad met graffiti en wordt uitsluitend functioneel onderhouden, waardoor het monumentale karakter gaandeweg afbrokkelt. Dat kan anders! Zo’n bijzonder gebied in de stad moet je juist koesteren en met bezieling vormgeven. Stichting Historische Vaarwegen Utrecht zet zich als particulier initiatief en onafhankelijke stichting in voor ontwikkeling van het Muntpark met speciale aandacht voor behoud van het industrieel erfgoed, kwaliteit van de publieke ruimte, nieuwe coalities en een stapsgewijze ontwikkeling vanuit bestaande kwaliteiten.

Placemaking
Stichting Historische Vaarwegen Utrecht hanteert een methode van placemaking bij renovatie, onderhoud en ontwikkeling van de publieke ruimte in het Muntgebied. Via publiek-private samenwerkingsverbanden willen wij stapsgewijs telkens een plek aanpakken met direct betrokkenen. Wij organiseren excursies, netwerkbijeenkomsten, ateliers en interventies en bouwen zo een breed netwerk van geïnteresseerden en experts met wie wij collectief beheer van de publieke ruimte in gang willen zetten.

Het loodsje als startpunt
Het loodsje is een onderdeel van het waterstaatkundig complex aan het Merwedekanaal en is de uitvalsbasis voor onze activiteiten. Het loodsje is een plek van ontmoeting, gastvrijheid, kennisuitwisseling, onderzoek, experiment en expositie. Aandacht is er zowel voor de rijke geschiedenis van het gebied en het erfgoed als voor innovatie in proces en initiatieven voor de ontwikkeling van het Muntpark. Vitale monumenten krijgen zeggingskracht door hun rijke verleden én hun actuele waarde nu en in de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s